Svaner styrter ned på Dronning Louises Bro

marts 8, 2011 Skriv kommentar

 

Den groggy svane krydser Dronning Louises Bro - og bilerne når at holde tilbage for den.

 

Svaner styrter ofte ned på Dronning Louises Bro og Fredens Bro, når de rammer luft-elledningerne over broerne. Dansk Ornitologisk Forening opfordrer Københavns Kommune til at ændre belysningen.

Af Thorsten Dam

Med få ugers mellemrum dør en svane i trafikken på Dronning Louises Bro og Fredens Bro.

”Vi får mange henvendelser fra folk, der bor ved Søerne, som ikke bryder sig om at se svaner styrte ned og blive dræbt i trafikken. Og det er også farligt for trafikanterne, når en svane på 10-12 kg falder ned og rammer en bils forrude, eller når en bus bremser op for en svane,” siger biolog Knud Flensted, Dansk Ornitologisk Forening.

Foreningen har flere gange opfordret Københavns Kommune til at tage de ledninger ned, der sidder over broerne og er nødvendige for gadebelysningen. I langt de fleste tilfælde er kollision med ledningerne nemlig anledningen til svanernes ufrivillige og dramatiske indtræden i trafikken.

”Det ville kunne løse problemet, hvis der blev lavet standerlamper, som man allerede har det på broen over Skt. Jørgens sø (Kampmannsgade; red.),” siger Knud Flensted.


Se video: Svane følges tilbage til vandet efter at have overlevet morgenvandring i myldretidstrafik på Dronning Louises Bro.

En svane er nogenlunde lige så langsom til at lette som en jumbojet, så når svanerne først er faldet ned, kan de ikke – heller ikke hvis de er uskadte – flyve væk. Nogle af dem bliver kørt over og dør, mens andre når at blive hjulpet tilbage til Søerne eller til et dyrehospital af forbipasserende.

Svanen krydser Dronning Louises Bro igen - og atter går det godt.

Svanerne flyver især rundt mellem Søerne i perioden fra oktober til maj. Navnlig i de tidlige forårsmåneder er der megen flyveaktivitet i forbindelse med territoriekampe og træk mod ynglepladserne.

 ”Gennem en lang årrække har der årligt været ca. 25 svaner, der er kollideret med luftledningerne og styrtet ned på især Dronning Louises Bro og Fredensbro – så det er i gennemsnit et par svaner pr. måned,” siger Knud Flensted.

Svaner bliver måske forgiftet

Svanerne i Søerne lever i det hele taget livet farligt. Omkring 30 knopsvaner er således fra slutningen af januar til begyndelsen af marts døde, måske efter at have spist giftigt foder.

”Da hovedparten af de døde svaner har været fuldvoksne og velnærede, er det næppe sult og kulde, der har taget livet af svanerne ved Peblingesøen. Da dødsfaldene yderligere er kommet i bølger med godt en uges mellemrum har det været nærliggende at få den mistanke, at fuglene kunne være blevet forgiftet. Måske har en gal person været på spil og lagt giftigt foder ud til svanerne, der får lammelser og dør kort efter,” siger Knud Flensted.

Den samlede bestand af knopsvaner i Danmark er på omkring 3.000-4.000 par. Den har været nedadgående, men svanen er ikke en truet dyreart.

2200N.dk arbejder på at få en kommentar fra Københavns Kommunes forvaltning for Park og Natur til svanernes situation i trafikken.

Har du interessante historier, fotos eller videooptagelser fra Nørrebro så mail dem til 2200Ndk@gmail.com

Tags: , , , , , Indre Nørrebro, Mest læste, Nyheder, Video

Din kommentar

You must be logged in to post a comment.